Det är dags att diskutera! Kanske blir du provocerad, kanske känner du dig hörd, kanske känner du dig kränkt, kanske känner du ”äntligen”, kanske tycker du att jag är dum i huvudet, kanske tycker "hon är inte så dum ändå" – ALLT är tillåtet! =) Läs och reagera – men håll en fin ton! Dela gärna vidare!

<3 Jag står för mina åsikter och du tillåts stå för dina <3

Av respekt till…..

Betyg. Ett mått på kunskap, inlärning och utförande. En termins arbetsinsats ska betygsättas för att ge en fingervisning om hur eleven i fråga ligger till. Skalan kan gå ifrån ”Icke godkänd” till ett A. En variation av bokstäver som ska följa detta barn igenom livet. Som utgör den första sållningen till det grundläggande trappsteget in i vuxenlivet – gymnasievalet. Meritpoäng som ska peka finger åt vilket håll denne student ska få vända sig. Där drömmen kanske måste dö för att det fattas poäng för att komma in på sitt förstahandsval. Ett gott jobb och bra förutsättningar ger goda betyg.

Så kommer så dagen när dessa betyg ska tillhandahållas eleverna. Skolavslutningsdatumet. Dock har flera skolor slutat att dela ut betygen i skolan, de skickas hem med posten – av respekt till dem som kanske inte önskar visa upp sina betyg för sina klasskamrater. Det KAN vara så att de som har lägre betyg kan vara rädda att bli dömda för sin insats, sina svårigheter (och där skolan ofta inte har mött upp och hjälpt dessa barn att nå sina fulla potential), sina val att inte närvara i skolan då annat lockat istället….och massor av andra orsaker till att man inte önskar dela med sig av sina bokstäver printade på ett papper som inte har någon återvändo..

Då kommer min fråga – VARFÖR?

VARFÖR gör vi sådan skillnad på prestation som gäller betyg och prestation som gäller idrottsinsatser? I alla år när jag själv gick i skolan fick vi barn som inte alls var bra på gymnastik delta i alla möjliga idrottstävlingar precis som alla de som älskade idrott – precis lika viktigt som att alla ska delta vid provtillfällen i matte, svenska eller kemi. Självklart. Skillnaden är bara att inom idrottens värld DELAR MAN UT MEDALJER! Ettan, tvåan och trean HYLLAS – ibland till och med genom att ställas på en prispall. Sådana barn som jag som alltid kom sist, som aldrig någonsin fått en medalj, som alltid hoppade kortast, sprang långsammast eller stötte med kula så att kulan knappt landade utanför ringen jag stod i – MINA INSATSER SYNTES INFÖR ALLA ANDRA. Mitt ickedeltagande på prispallen syntes inför alla andra. Dessutom fick jag gång på gång uppleva ”Äh, ta ni henne, vi vill ändå inte ha henne i laget” när man skulle dela in lag. Oftast var vi tre personer som ”det inte var någon som ville ha”. ALDRIG fick vi tre vara de som valde lag. Idrottsläraren hade problem med två starka killar i klassen och lät ”alltid” dem få välja för att slippa problemet att dessa två skulle hamna i samma lag. Där fick vi tre ”värdelösa” stå kvar sist och möttes av suckar av det lag vi skulle fösas in i. Än idag kan mina barn bevittna att man har samma metod att dela in lag i skolan…och de har också mötts av suckar när de närmat sig ”sitt” lag. Skrämmande. Vilken grund till UTANFÖRSKAP OCH MOBBING! Har inte pedagogiken nått längre i utlärande form så borde väl ändå sunt förnuft nått någon av dessa idrottslärare runt om i världen som valt att stoppa detta och verka för att dennes kollegor också stoppar detta beteende? Framförallt när det är så galet många föräldrar som så gärna vill undslippa ansvaret för att uppfostra sina egna barn utan hänvisar till skolan.

Mina barn har heller inte fått medaljer i någon individuell idrottstävling. Det kommer de förmodligen aldrig att få heller. Däremot har de fått jättefina betyg. Dock följer vare sig någon medalj eller någon prispall för den insatsen. Mina betyg har jag heller aldrig fått visa upp och stoltsera med någon guldmedalj för. Jag har gått på 8 stycken olika skolor men inte någon av dessa skolor har låtit mig klättra upp och motta folkets jubel högst upp på prispallen… inte någon av dem. Däremot har jag sett massor av klasskamrater ta emot medaljer och ryggdunk för att de sprang 60 meter jättefort.

VARFÖR?

Hur kan vårt skolsystem verka för att vissa insatser premieras mera än andra? Varför ska vi som älskade skolan behöva skämmas för våra bra betyg? Varför är det ”sämre” att jämföra betyg än att hoppa höjdhopp? VARFÖR? HUR kan någon med pedagogisk bakgrund försvara att det ena är bättre än det andra? Det är dags att även barn som har gjort ett fint skoljobb premieras – eller så tar vi bort hysterin med att vara topp tre inom idrotten och slutar räkna mål i fotboll och hockey och andra målinriktade sporter…..eller så erkänner vi att VI GILLAR OLIKA – även inom skolvärlden! Att det är lika okej att stoltsera med sina A eller pingisvinsten i skol-SM. Så SLUTAR vi att dela upp lag genom mobbing-grundande och totalt utelämnade metoder. Det går inte att vara ”rättvis” på ett håll och totalt orättvis på ett annat….

Livsglitter är att vi GILLAR OLIKA INOM OLIKA OMRÅDEN!

Jag önskar dig i sanning Allt Gott!

Kram Mimmi

www.möjlighet.nu

www.mimmisblogg.se

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments