Ja, tänk vilken integritet vi människor har när det kommer till............................. POLITIK. Vi har sådana åsikter som helst ska spottas ut för att visa övriga deltagare i samtalet att man har rätt och rätt till sina åsikter. Visst har vi rätt till våra åsikter – men jag kan tycker att man bör läsa de olika partiernas ideologier innan man uttalar sig. Vi vet en ”framställd” sanning. Det är ungefär som viskningsleken – förutom att det handlar om att styra vårt land….

Jag skulle vilja att politiken var som sporten fotboll lite mera…Fotboll tänker du – ”hur menar hon nu?” Jo – jag skulle vilja bilda mitt egna politiska uppställning! När våra fotbollsspelare spelar i Allsvenskan så möter de lag efter lag. De spelar i olika tröjor de båda lagen. I något lag spelar Lotta Schelin kanske mot Therese Sjögran och i något lag spelar Kim Källström kanske mot Anders Svensson. När de möts i sina respektive lagdräkter och lagsamhörighet så är de konkurrenter. De strider med bollen som sitt vapen och deras fötter är säkert högre försäkrat än mitt hus.

Tillsammans med de andra spelarna i likadana matchställ gör de allt som står i deras makt för att vinna. Ibland på hemmaarenan med den stora fangruppens skanderar ut sina hejaramsor för att visa sig stöttande i ryggen och glädjen i stora leenden. Ibland på en ”bortamatch” där motståndarklacken får större utrymme. Spänning, gräs, flaggor, domare och skor med dubbar. Om du någonsin varit på en stor match så vet du vilket tryck det är i arenan! Gott! Sedan löper matcherna på. Lagen blir tightare och tightare. De spelar bättre och bättre. Hittar sina egna styrkor och motståndarnas svagheter.

Rätt som det är ombeds dessa spelare att ta av sig sina lagtröjor och kliva in i ett svenskt matchställ. De utvalda spelarna som får äran att spela i Sveriges landslag. Som ett bevis på den ärofyllda uppgiften står man i gul-blå kläder och nynnar med i nationalsången vid de ord man minns från barndomen. På led står nu dessa forna konkurrenter för att försvara vårt lands heder gällande fotbollsporten. En väldigt viktig sport för många. Fansen byter sina supporterhalsdukar i favoritlagets färger till landets kulörer. Så från att ha gått till varje match för att vinna över den vid din vänstra sida och även den vid din högra sida. Nu ska ni samarbeta. Ni ska försvara Sveriges heder i ett världsomspännande program som kan inbringa så stora sponsorbidrag och tittare som möjligt. Sitta sida vid sida i en studio och vara överens om lagets bästa. Sudda ut gränserna som var så tydliga bara en kort tid tidigare. Då motståndare, nu ett team.

TÄNK om våra politiker hade tänkt så! Tänk om vi kunde ha en förbundskapten som Pia Sundhage exempelvis. Bara fundera en stund på hur det skulle bli om hon hade varit politisk regeringskapten! Hittat de bästa inom varje område i politiken. Smart! Det finns olika roller på en fotbollsplan. Man säter ju inte bara in backar…inte heller bara forwards. Nej man mixar OCH VÄLJER DEN SOM ÄR BÄST LÄMPAD FÖR JUST DEN ROLLEN! Hur skulle då vår regering se ut?

VEM är bäst på skolfrågor? Omvårdnad? Budget? Ålderdomsrelaterade frågor? När de hittat det så ger man dem mandat att sköta denna biten. VI GÖR ETT LANDSLAG AV POLITIKER istället för att ha principfasta människor som försöker att vara samstämmiga ett parti in i minsta detalj. Det GÅR INTE att älska ALLT hos ett parti. Det är därför det är så viktigt att kunna (åtminstone känna till) deras ideologi.

Så istället för att säga ”Vi i Moderaterna tycker” eller ”Vi i Socialdemokraterna tycker” så tittar vi opartiskt på vem som är bäst på sin uppgift. Kanske är Folkpartiet bäst på exempelvis skolfrågan. Vänsterpartiet på kultur. Ja – du förstår principen! Istället för att bära röda rosor, blåsippor eller liknande utan Sverige-symboler som tyder på att ”Jag tar ansvar för min del och så passar jag ”bollen” rätt för att nästa spelare ska kunna tjongla in den i mål!” Vi skulle jobba mot samma mål hela tiden. Ingen skulle behöva hävda att deras parti är bäst- men personerna i parti kan hävda att DE är bäst inom ett visst område och så får man rösta in dem på den uppgiften.

Kan du tänka dig ett gemensamt lag? Där alla passar varandra. Låter alla vara med i laget. Man skyddar målet tillsammans med målis. Svenska landslaget i politik hade varit en ära att få följa och hylla. De kan också få stå i Kungsträdgården med gyllene hattar på sig och tjoa över att de blev utvalda. För att de var bäst på just den frågan. Statsministern blir ju förbundskapten och kommer att styra spelet för LANDETS bästa – inte för ETT partis vinning. Det blir heller inte naturligt att längre köpa in spelare från andra länder. Man säljer inte sin själ till något parti som man inte önskar ha fokus på. Däremot har man fokus på att alla ska bli sina egna bästa jag och på så vis stå upp och sjunga nationalsången och påbörja anfall mot mål ihop med de forna kollegorna från andra partier/lag men nu spelar ni ihop. Dunkar varandra i ryggen, kramas när bossen är nätad så in i, lyssnar på domaren och lär sig att det inte lönar sig med tjat.

För oss är detta så självklart i sportsammanhang – men när det kommer till att styra vårt land, då ser vi en annan lösning…där koalitioner skapas för att stöta bort någon och för att lyfta någon. Där vi får acceptera att "vårt" parti inte räcker till i alla frågor men det är viktigare att vinna mark och makt än att ge bort den frivilligt..

Vi skulle stå upp. Vi skulle vara blå-gula oavsett parti. Vi skulle för en gångs skull bli VI!

Skapa livsglitter genom att våga tänka utanför boxen! <3

Allt gott Mimmi

OBS! Lånad bild från Google bilder!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments